ЗОЖ-тренд 2025: як поєднати квашені та свіжі овочі для максимальної користі
Чи можуть квашені овочі замінити свіжі взимку? (фото: Freepik)
Автор: Ірина Сандул, Людмила Жукова
Експерт: Олег Швець
Здорове харчування у 2025 році повертається до простоти: на перший план виходять традиційні продукти, знайомі кожному українцю. Квашена капуста, огірки та інші ферментовані овочі знову стають “суперфудом”, який підтримує імунітет і здоров’я кишківника в холодний сезон.
Про те, як правильно поєднувати квашені та свіжі овочі, щоб отримати максимальну користь, та кому така їжа може нашкодити, в ексклюзивному інтерв’ю РБК-Україна розповів дієтолог, кандидат медичних наук, професор Олег Швець.
Пробіотики - секрет надійного імунітету
Головна перевага квашених овочів - це високий вміст пробіотиків. Ці корисні мікроорганізми, які виробляються в процесі ферментації, мають надзвичайно позитивний вплив на мікробіом кишківника.
"Ферментовані овочі - огірки, капуста та інші, якщо в них не додавати надто багато солі, в холодну пору року є чудовим вибором для раціону. Квашені овочі містять пробіотики, які позитивно впливають на мікробіом кишківника. І це корисно не тільки для поліпшення перетравлення їжі, а й для імунної системи", - наголошує лікар.
Також він зазначив, що не тільки рослинні продукти мають цю корисну властивість. Кисломолочні продукти також мають чудовий пробіотичний потенціал і є важливим компонентом збалансованого раціону. Тому дієтолог радить комбінувати ці джерела.
Зимова дилема: свіжі овочі чи квашені?
Чи можна повністю замінити свіжі овочі на квашені?
Професор Швець вважає, що оптимальний варіант - комбінувати ці продукти. Хоча квашені овочі є значно дешевшими, їх не варто розглядати як єдине джерело вітамінів та клітковини.
"Квашені овочі, безумовно, є дешевшими, і якщо в них небагато солі, то їх можна споживати навіть щодня. Проте краще комбінувати зі свіжими", - говорить він.
Тим паче, що багато свіжих овочів доступні протягом усього року, і не лише коренеплоди. Тепличні не поступаються за поживною цінністю тим, які вирощені на відкритому ґрунті.
"Багато свіжих овочів доступні впродовж усього року, наприклад морква, капуста чи буряк. Втім, і тепличні овочі не поступаються за поживною цінністю тим, які вирощені на відкритому ґрунті. Тому і в холодну пору року можна вживати огірки, помідори, листя салату", - наголошує фахівець.
Домашня консервація: коли заготовки корисні
В Україні існує потужна традиція домашньої консервації, і це може бути чудовим варіантом, щоб урізноманітнити меню рослинною їжею, коли за вікном холодно.
Однак і тут є нюанси. Домашня консервація має бути без надлишку цукру та солі.
Якщо ви готуєте заготовки за рецептами, де вміст цих інгредієнтів мінімізовано, то така їжа буде корисною. В іншому випадку високий вміст солі або цукру може нівелювати всі потенційні переваги для здорового харчування.
Консервовані овочі - це більше про різноманіття, ніж про пробіотики, на відміну від квашених.
Індивідуальне сприйняття: кому треба бути обережним
Незважаючи на всі переваги, є люди, яким квашеними овочами зловживати не треба. Як зазначає дієтолог, ці люди, як правило, знають про це, бо погано почуваються після вживання таких продуктів.
Однак у цьому контексті йдеться "не про якусь хворобу, а про індивідуальне сприйняття".
Якщо ваш кишківник реагує на ферментовані продукти здуттям чи дискомфортом, краще зменшити їхню кількість або замінити на кисломолочні продукти - це більш м’яке джерело пробіотиків.
Ваш чек-лист для ЗОЖ-зими:
- Комбінуйте завжди. Ідеальний раціон включає і квашені овочі (для пробіотиків), і свіжі/тепличні (для вітамінів та клітковини).
- Контролюйте кількість солі. Це критично важливий фактор, який визначає користь квашеної капусти та огірків.
- Не бійтеся теплиць. Сучасні тепличні овочі є повноцінними замінниками сезонних у холодну пору року.
- Слухайте своє тіло. Якщо квашені овочі викликають дискомфорт, зверніть увагу на йогурти та кефіри.
ПО ТЕМI